De vraag


Hoe kunnen we, binnen de gemeente Utrecht, op een laagdrempelige manier het gesprek aangaan over de wensen en behoeften van iemand met afstand tot de arbeidsmarkt. We willen aan de hand van een eenvoudige tool inventariseren welke van de bijna honderd trajecten het beste aansluit bij de behoefte en wensen van het individu. Met als doel: Meedoen in Utrecht.

De oplossing


Er zijn in Utrecht ongeveer 20 instanties betrokken bij dit vraagstuk. Aan de hand van een serie rondetafelgesprekken met al deze betrokken instanties zijn we tot de kern van de vraag gekomen. We ontwikkelenden speciale iconen om de bijna honderd beschikbare trajecten te categoriseren. Daarnaast bedachten we twee tools om de hulpgesprekken van de gemeente makkelijker te laten verlopen. Ten eerste een overzichtelijke handleiding ‘Werk en Activering’ voor medewerkers van de gemeente en haar partners. Met hierin alle mogelijke opties en trajecten. Daarnaast ontwikkelden we de praatplaat ‘In gesprek over…’ om de gesprekken met cliënten effectiever te maken.

Concept, advisering en projectmanagement door mijzelf. Illustraties Djozdesign

Praatplaat - In gesprek over

De impact


Alle buurtteams in Utrecht en de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente Utrecht kunnen nu op een eenvoudige en slimme manier meer betekenen voor werkzoekenden. De ontwikkelde tools geven sturing en houvast tijdens de gesprekken. Hierdoor worden er betere keuzes gemaakt uit het grote aanbod van coaching- , training- en werktrajecten.

Overzicht - Werk en activering

Klantervaring


“De samenwerking met Ivo en Jos verliep heel prettig door de openheid, enthousiasme en creativiteit waarmee zij dit project hebben begeleid. Door het stellen van kritische vragen, onduidelijkheden bespreekbaar te maken en een pragmatische aanpak zijn we tot een resultaat gekomen waar we veel positieve reacties op krijgen.”

Jacomijn Diepenbroek, Gemeente Utrecht
Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Iconen - In gesprek over

Partners


Meer werk