De vraag


Voorheen ontving MUMC+ maandelijks gemiddeld 100 aanstaande (wens)ouders in het ziekenhuis, waar zij informatie kregen over alles dat bij een zwangerschap en bevalling komt kijken. Maar toen kwam het coronavirus .. in maar liefst 2,5 jaar tijd kon het ziekenhuis geen aanstaande (wens)ouders ontvangen en dus ook onvoldoende informeren over de zwangerschap en bevalling.

Hoe kunnen wij de voorlichting van ons Vrouw, Moeder en Kind Centrum actueler, toegankelijker en meer visueel maken? Met als doel om alle informatie samen te brengen in één voorlichting die aansluit bij de huidige (online) generatie en onze patiënten nog beter informeert over zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling, de kraamtijd en vroeggeboorte.

De oplossing


Een visueel 360º Zorgpad waarin we alle informatie over de zwangerschap en bevallen hebben samengebracht in een online 360º omgeving. Aan de hand 360º beelden krijgen (wens)ouders een kijkje in alle mogelijke fases van een behandeling. Stap voor stap worden ze meegenomen door alle ruimtes waar de gesprekken en handelingen plaatsvinden. Ze staan midden in het verhaal. Vanuit dit krachtige beeld krijgen de (wens)ouders informatie duidelijk en begrijpelijk aangeboden op het juiste moment.

Voor het Vrouw, Moeder en Kind Centrum MUMC+ brengen we drie zorgpaden in beeld: Zwanger worden, Zwanger en wat nu en Neonatologie.

Gamification
De 360º voorlichting is gebouwd op basis van de principes van gamification. Je wordt uitgedaagd om op zoek te gaan naar alle ‘plusjes’ en ‘lampjes’ in een ruimte om zo spelenderwijs de informatie te vinden die je zoekt. Ook wordt er doorverwezen naar handige patiëntenfolders en video’s.

360º Zorgpad Zwangerschap en bevalling

De impact


Het 360º Zorgpad Zwangerschap en bevalling is een integraal onderdeel van de Vrouw, Moeder en Kind website van MUMC+. Het neemt (wens)ouders mee naar de verschillende fases van een mogelijke behandeling, waardoor ze beter voorbereid zijn en weten wat ze kunnen verwachten. Dit zorgt voor minder vragen, geeft vertrouwen en stelt gerust.

De juiste informatie op het juiste moment: laagdrempelig, op elk moment beschikbaar en duidelijk & begrijpelijk voor élke (wens)ouder.

Zwanger worden
Zwanger en wat nu?
Neonatologie

Klantervaring


Een voorlichting die de mogelijkheid biedt om op ieder moment, op iedere plek en op ieder device samen naar deze informatie te kijken.

Maastricht UMC+

Partners


Meer werk